МАГІЧНИЙ ДИСКУРС ЯК СУГЕСТИВНИЙ ТИП КОМУНІКАЦІЇ
PDF

Ключові слова

магічний дискурс, сугестивна комунікація, казка, магія, фентезі. magical discourse, suggestive communication, fairy tale, magic, fantasy.

Як цитувати

РЕШИТЬКО, А. Д. (2022). МАГІЧНИЙ ДИСКУРС ЯК СУГЕСТИВНИЙ ТИП КОМУНІКАЦІЇ. АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», (1), 178-184. https://doi.org/10.52726/as.humanities/2022.1.27

Анотація

Стаття присвячена розглядові основних напрямів і завдань сучасної дискурсології як галузі лінгвістики на прикладі англомовного магічного дискурсу. Термін «дискурс» вживається у різних значеннях та є предметом вивчення різних напрямів. Мета статті – надати стислий огляд існуючих досліджень магічного дискурсу та окреслити перспективи його вивчення на матеріалі англійської мови. Актуальним у статті є описання магічного дискурсу як сугестивного типу комунікації. Виявлено особливості реалізації магічного дискурсу. Охарактеризовані відмітні ознаки чарівної казки та фентезі. Історико-культурна цінність феномену магія формувалася протягом багатьох тисячоліть і залишається серед ціннісних домінант всіх сучасних культур. Цей феномен, що виник як започаткування духовного життя стародавніх цивілізацій, означає чаклунські обряди та ритуали, пов’язані з вірою у здатність людини надприродним шляхом впливати на людей, тварин, явища природи, а такожна уявних духів та богів. Магія нерозривно пов’язана з такими поняттями як містика, вигадка, чаклунство, що сягають до наївної картини світу та категоризуються у магічних текстах, що дозволяють психологічно протидіяти негативному впливу довкілля. Такі тексти та пов’язані з ними ритуальні дії відносяться до магічного дискурсу та актуалізуються в жанрах заклинання, закляття, змови, привороту / відвороту. Магічний текст має яскраво виражений сугестивний потенціал, символічно насичений і реалізує базові стратегії застереження, корекції та протекції. На зорі людства люди намагалися знайти ідеальні слова, породити цілющі тексти – змови, молитви, формули гіпнозу. Найвдаліші з них запам’ятовувалися, переписувалися, передавалися з покоління до покоління, і людина, яка професійно володіє ними, вважався чарівником, магом, відуном. Магічний дискурс як сугестивний тип комунікації функціонує у межах статусно-рольового спілкування, що реалізує протективну функцію нейтралізації побутових фобій за допомогою: магічної семіотики; магічної вербаліки; містичних ритуалів із сугестивною силою. Магічний дискурс має яскраво виражений сугестивний потенціал, символічно насичений та реалізує базові стратегії застереження, корекції та протекції. Ключовими проблемами вивчення магічного дискурсу залишаються структура та стратифікація, встановлення його ознак, одиниць, категорій, типів; з’ясування способів організації різних дискурсивних інваріантів, вироблення методів і процедур його аналізу.

https://doi.org/10.52726/as.humanities/2022.1.27
PDF

Посилання

Адамчук Н. В. Традиційна міфологія як основа художньої концепції Валерія Шевчука : автореф. дис. ... канд. філол. наук : 10.01.01. Київ, 2008. 18 с.

Бехта І. А. Дискурс наратора в англомовній художній. Київ, 2004. 304 с.

Бурбело В. Б. Художній дискурс в історії французької мови та культури IX–XVIII ст. : автореф. дис. ... доктора філол. наук: 10.02.05 Київ, 1999. 32 с.

Гнезділова Я. В. Емоційність та емотивність сучасного англомовного дискурсу: структурний, семантичний і прагматичний аспекти : дис. на здобуття наук. ступеня канд. філол. наук : 10.02.04. Київ, 2007. 291 с.

Горлова О. В. Народ як протоперсонаж епічного висловлювання (на матеріалі романної прози Валерія Шевчука : автореф. дис. ... філол. наук : спец.: 10.01.06. Донецьк, 2008. 16 с.

Козачук Н. В. Поетика української інтелектуальної прози 1960–1990 рр. : автореф. дис. ... канд. філол. наук : спец: 10.01.01. Івано-Франківськ, 2008. 20 с.

Могілей І. Міфопоетичні параметри «магічного реалізму» у творчості американських письменників-романтиків ХІХ століття. Вісник Черкаського університету. Серія «Філологічні науки». 2013. № 5(258). С. 77–85.

Фенько Н. М. Естетичні функції картин сновидінь у художніх творах українських письменників другої половини ХІХ–ХХ століть : автореф. дис. ... канд. філол. наук : спец. : 10.01.01. Дніпропетровськ, 1999. 19 с.

Ячменьова М. М. Магічний реалізм як дискурс постмодернізму. Вісник Житомирського державного університету ім. І. Франка. 2006. № 26. С. 155–158.

Хабермас Ю. Комунікативна дія і дискурс – дві форми повсякденної комунікації. Київ, 1996. С. 84–90.