НАТУРАЛІЗМ В ОПОВІДАННІ ДМИТРА МАРКОВИЧА «ІВАН З БУДЖАКА»
PDF

Ключові слова

Д. Маркович, оповідання «Іван з Буджака», натуралістичні ознаки, натуралістичний стиль твору. D. Markovich, the story

Як цитувати

КОЛЕСНИК, А. В. (2022). НАТУРАЛІЗМ В ОПОВІДАННІ ДМИТРА МАРКОВИЧА «ІВАН З БУДЖАКА». АКАДЕМІЧНІ СТУДІЇ. СЕРІЯ «ГУМАНІТАРНІ НАУКИ», (1), 32-38. https://doi.org/10.52726/as.humanities/2022.1.5

Анотація

У статті здійснено аналіз оповідання Дмитра Марковича «Іван з Буджака» з метою виявлення в ньому натуралістичних ознак. В основі запропонованої наукової розвідки – визначення загальних характеристик зображення персонажів в оповіданнях малої прози, зокрема відповідно до основних вимог і домінант натуралізму, простеження відображення явищ життя з дотриманням об’єктивності, з поєднанням природних і соціальних складових. У статті проаналізовано виявлення цих ознак у зображенні життя головного персонажа вищезазначеного оповідання. В результаті аналізу з’ясовано присутність у такому оповіданні, як «Іван з Буджака», рис натуралістичного зображення, серед яких такі важливі для натуралізму, як – правдивість відтворення подій відповідно до реального життя, поєднання у художньому зображенні природних і соціальних складових, опис повсякденності у первісному, натуральному стані, поєднання фізіологічних і соціальних чинників при змалюванні людей, правдиве й складне зображення життя головних героїв і його важкий перебіг. Також ми фіксуємо у проаналізованому оповіданні фактографізм опису життя головного персонажа, тобто детальний опис життя із фіксацією усіх дрібниць внаслідок наукової точності письменника, правдоподібність, об’єктивність відтворення подій в оповіданні та єдність при зображенні життя саме чабана Івана природних і соціальних чинників. У творі натуралістично, протокольно чітко відтворено життєві події головного персонажа, спостерігаємо правдивість передання вчинків героя. Також бачимо вплив на життя Івана такого важливого чинника, як середовище, в якому фіксується його безпосереднє спілкування з оточуючими та вплив цього середовища на подальше життя героя. Правдивість зображення досягається завдяки використанню письменником елементів дрібнопису фізіологічних нарисів, на підставі чого і виникає фактографізм. У результаті проведеного аналізу зроблено висновок, що за допомогою відтворення персонажів у натуралістичному стилі письменник зафіксував життя більшості українських робітників того часу, які виживали у складних умовах і долали великі соціальні труднощі. Письменник намагався за допомогою натуралізму довести велике значення людської душі, яка виявляється серед безлічі життєвих фактів і прагнув тим самим покращити та змінити тогочасне суспільство України.

https://doi.org/10.52726/as.humanities/2022.1.5
PDF

Посилання

Венгринович Н. Р. Зооморфна образність у натуралістичній прозі Івана Франка та Френка Норріса. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія : Філологія. 2017. Одеса. № 27. Том 1. С. 112–115.

Голод Р. Натуралізм. Дивослово. 2012. № 4. С. 50–56.

Кебало М. С. Художній світ творів німецького та українського натуралізму. Наукові записки ТНПУ. Серія : Літературознавство. 2016. № 44. С. 128–137.

Кобзей Н. Поетика натуралізму у творах Івана Франка та Володимира Винниченка на кримінальну тематику: порівняльно-типологічний аспект. Українське літературознавство. 2010. Вип. 72. С. 33–42.

Косило Н. В. Типологічні особливості українського та англійського натуралізму в порівняльному аспекті. Вісник Житомирського державного університету імені Івана Франка. 2004. С. 135–138.

Маркович Д. Іван з Буджака. Українська новелістика кінця ХІХ – початку ХХ століття: Оповідання. Новели. Фрагментарні форми (ескізи, етюди, нариси, образки, поезії в прозі) / упоряд. і прим. Є. К. Нахліка. К. : Наук. думка, 1989. С. 28–32.

Маркович Д. З давнього минулого: Про Олександра Яковича Конисього. Літературно-науковий вістник. 1901. Том 15. № 7–8.С. 256–260.

Наливайко Д. Проблема натуралізму в українській літературі. Літературознавство: Матеріали ІІІ конгресу Міжнародної асоціації україністів. К., 1996. С. 118–130.

Поважна В. Розвиток української літературної критики у 80–90-х роках ХХ ст. (До проблеми критеріїв і методу). К., 1973. 268 с.